Translate

perjantai 4. marraskuuta 2016

USB - valot saattavat joillekin olla kätevä keino saada valoa nukketaloon

Olin omia kokeilujani varten tilannut muutaman pienen tietokoneen USB-liittimeen liitettävän pikkuvalon.

Alkuperäinen ajatukseni oli lähinnä kokeilla millaista valoa niistä tulee ja kokeilla voisinko näillä ratkaista jonkun nukketalojen yhteydessä eteen tulevan valaistusongelman. Kokeilin niiitä pikaisesti tietokoneen USB liittimeen ja huomasin, että valoa tulee sen verran paljon, että yksi tällainen riittää hyvin nukketalon koko huoneen yleisvaloksi.

Samalla huomasin, että koneeni kyljessä oli valmiiksi kiinni USB jakaja ja päätin kokeilla tällaisen jakajan käyttöä, vaikka alunperin olinkin ajatelllut juottaa nukketalokäytössä tällaisen valoon johtimet kiinni.
Tällaisella jakajat on alunperin tarkoitettu laajentamaan tietokoneen liitäntämahdollisuuksia, mutta USB standardin mukaan ne jakavat myös liittimissä kulkevan joidenkin USB-laitteiden tarvitseman 5V:n jännitteen.
Muistin samalla että televisioni takaseinässä roikkuu pieni USB jatkojohto, joka on jäänyt sinne lähinnä USB tikun liittämistä helpottamaan. Ei tarvitse kyykkiä television takana etsimässä pientä USB liitintä.


Nappasin tämän johdon mukaan pikaiseen valokokeiluuni ja valo syttyi myös jatkojohdon päässä.
Jakajan muihin reikiin oääsi liittämään pikkuvalon samanaikaisesti ja kuhunkin reikään voi laittaa sopivan mittaisen USB-jatkojohdon jonka päähän saa liitettyä tällaisen pikkuvalaisimen.
Kokeilussani olin ottanut virtaa tietokoneeni USB-liittimen kautta, koska en viitsinyt lähteä lattianrajaan kyykkimään, etsimään pistorasioita.
Varsinaisessa valoasennuksessa kannattaa käyttää USB-laturi johon voi kännykkäjohdon tilalle liittää normaalin USB 2.0 jatkojohdon, josta voi sitten USB-jakajan kautta jakaa jännitteen jatkojohdoilla kullekin valaisimelle.
Kytkin kokeilukytkentääni myös virtamittarin, joka kertoi että nämä pikkuvalot vievät niin vähän virtaa, että USB laturiin voi huoletta liittää useita tällaisia valaisimia. Neljä valaisinta ei saanut tähän mittariin vielää syntymään edes numeroita eli virta oli reilusti alle 10mA.

Tässä on yksi mahdollisuus lisää leikkiä nukketalon valojen kanssa. Näillä pikkuisilla valoilla koko koekytkentä on helppo rakennella työpöydälle ja lähteä sitten etsiskelemään sopivan mittaisia jatkojohtimia. Yhtään juotosta ei missään vaiheessa tarvitse tehdä vaan kaikki osaset liitetään toisiinsa vakiokaapeleilla. USB- jakajan voi vaikka teipata kaksipuoleisella teipillä talonsa takasenään, josta sitten lähtee johtimet huoneisiin ja yksi johdin verkkolaturiin.

Kokeilen varmasti jonkun taloprojektin yhteydessä.

Jatko USB-koeilut jäävät varmasti myöhemmäksi sillä tämä rintamamiestaloprojekti vaatii vielä osansa. Nyt siihen on saatu jo katto ja seuraavana alkaa sisäseinien rakentelu, joka varmasti vie jonkin verran aikaa.

1 kommentti:

Paivinblogi kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoista! Kiva kun viitsit kokeilla näitä erilaisia ratkaisuja.