Translate

perjantai 24. lokakuuta 2014

Talo 53 saa ikkunat

Tämän talon olen päättänyt jättää edestä auki kuten nukketaloissa aika usein on tapana. Tuleva käyttäjä on kuulemma pikkuinen tyttö ja lasten leikeissa aukenevat etuseinät ovat vain tiellä. ikkunat sen sijaan talossa on hyvä olla ja niissä kehykset.
Seiniin käyttämäni 3 mm:n kovalevy osoittautui sattumalta saman vahvuiseksi kuin ne Bilteman sytykelastut, joten päätin kokeilla nyt hieman uudenlaista ikkunaratkaisua.

Ikkunakehysluonnos mittoineen

Aloin sahata bilteman rimoja puolikkaiksi, jotta saan täysilevyisiin ulkopokiin liimattua puolen riman levyisen sisäkehyksen. Kuten kuvasta näkyy kaikki liitokset ovat suoria päittäisliitoksia. En edes yrittänyt tehdä huomattavasti työläämpiä jiiriliitoksia.

Yritin tehdä ikkunan sellaiseksi että koko kehys syntyy mahdollisimman vähillä suorilla sahauksilla. Vuorilaudat ovat täysleveätä Biltemarimaa joita yhteen ikkunaan tarvitaan 4kpl 11,5 cm mittaisa ja 4 kpl 7 cm:n mittaisia. Puolikasrimat ovat tässä tapauksessa kaikki samanmittaisia 8,5 cm ja niitäkin menee 4 kpl kuhunkin ikkunaan. Sisäkehyksiksi käy yhtä hyvin jokin 3mm:n vahvuinen lennokkirima ja vuorilaudaksi mikätahansa litteä rima muukin kuin tällainen sytykepala. Mitat ovat lähinnä ohjeelliset ja juuri tähän taloon tehdyt. Vurilaudaksi Biltema rima on hieman leveä 1:12 mittakaavaisiin taloihin mutta käytän ne silti täysimittaisina

Ikkunakehyksen voi koota tasaisella alustalla siten, että ulkopuolen vuorilaudat ja sisäkehys liimataan toisiinsa. Sisälle tulevat vuorilaudat liimataan paikoilleen vasta, kun ikkunakehys on liimattu paikoilleen. Sisäpuolen vuorilauta tulee tapetoinnin tai sisämaalauksen päälle peittämään ikkuna-aukon sahauksessa mahdollisesti syntyneet epätarkkuudet.

 Valmista ikkunakehystä kannattaa sovittaa oikeanvahvuisen seinälevyn kanssa

Näistä kokoonpanokuvista olette varmaan huomanneet, että liimasin ikkunoihin myös ristikot, jotka tein näistä puolikasleveyteen sahatuista rimoista. 



Ikkunakehyksiä tarvitaan seuraavaksi levyyn leikattavien ikkuna-aukkojen piirtämiseen. Tässä tapauksessa tarvittavan ikkuna-aukon koko on noin 10,5x 9cm. Ikkunat kannattaa lakerassa sijoittaa siten että normaali työpöytä mahtuu ikkunan alle. Aukon alareunan tulisi olla noin 8-9cm lattiasta. Yläkerrasssa ei tästä vaatimuksesta oikein voi pitää kiinni ainakaan tällaisessa harjakattoisessa talossa. Hieman pienempi ikkuna tai mansardikatto sallii myös yläkerran ikkunan sijoittamisen hieman korkeammalle.

Piirrettyjen ikkuna-aukkojen kulmiin porataan reiät ja kuviosahalla tai pienellä askartelusahalla voi helposti leikata ikkuna-aukot auki. Aukot on helppo leikata valmiin talokehikon päällä. Käänsin kuitenkin lyvyn ympri sillä kuvisahasta saattaa jäädä jälkiä siistiin levypintaan, jonka päätin käyttää sellaisenaan. Talon sisäpuolella tapetti peittää mahdolliset sahasta syntyneet jäljet.



Kaikki ikkunakehykset kannattaa vielä sovittaa paikoilleen ennen talon tapetointiin ja maalaukseen siirtymistä. Ikkunakehykset ja vuorilaudat kannattaa maalata niiden ollessa talosta vielä irrallaan.

Nämä mitat ovat vain esimerkkimittoja joita käytän tässä talossa. Samanlaista ikkunakehysten valmistusta voi kuitenkin hyödyntää kaikissa taloissa, joiden seinävahvuus on tämä kovalevyn 3mm.
Aiemmin olen tehnyt ikkunakehyksiä paksumpiin seiniin. Niistä löytyy ohjeita vanhemmista teksteistä ja kirjoistani.
Helpoin tapa on ehkä leikata seinämateriaalista itsestään kapeita soiroja, joista voi tehdä sisäkehyksen, joka varmasti on saman paksuinen seinän kanssa. 
Jos seinämateriaali on kovin paksua voi ikkunapuitteisiin myös leikata sykerimasta seinän vahvuisen sisäkehyksen. Löysin oheisen vanhan ikkunapuitekokeilun,

 Ikkunapuite paksuihin seiniin

Ei kommentteja: