Translate

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Helppo linnunpelätin - Marjojen kypsymistä odotellessa

Pienen pihamme marjat alkavat pikkuhiljaa kypsyä ja linnut, kuten varikset, harakat ja räkättirastaat viihtyvät yllättävän hyvin pihapensaissamme. Päätin tehdä asialle jotain ja huomasin, että vihdoinkin löytyy uusiokäyttöä vanhoille CD- ja DVD-levyille. Tein puukepistä, parista ruuvista ja pienestä vanerinpalasta tuuliviirin, jonka siipinä sekä peräsimenä toimivat CD-levyt.

 Tuuliviiri CD-levyistä

Levyjä varten tarvitsi vain sahata kolot, joihin cd:t voi painaa sellaisenaan. Ne pysyivät paikoillaan jopa ilman liimaa. Jos ne alkavat tippuilla, voi liitoksen varmistaa pienillä liimatipoilla vaikka jälkeenpäin.


Auringonvalo heijastuu siivistä upeasti

Viirin alkaessa pyöriä marjapensaiden päällä, heijastelee auringonvalo levyistä niin kauas, etteivät linnut tule edes lähelle marjapensaitamme. Parhaan tuloksen saa käyttämättömistä tyhjistä levyistä, joissa kaikki pinnat ovat kirkkaita, mutta kyllä loppuun soitetut levyt kelpaavat ihan yhtä hyvin. Jos ei viitsi askarrella tuuliviiriä voi levyjä niitä ripustella myös pensaiden ja puiden oksille roikkumaan. Niitä vain ehkä tarvitaan enemmän tehokkaan karkotusefektin aikaansaamiseksi.

Nyt voi taas rauhassa istuskella terassilla tarvitsematta kuunnella varisten ja harakoiden keskinäistä kähistelyä.

Sain ystävieni lomatuliaisina valokuvia, jotka palauttivat viimekesäisen linnaprojektin mieleeni. Irlannisssa, Dublinin lähistöllä on naköjään linna, joka on hyvin samankaltainen kuin viimekesänä puutikuista ja polystyreenistä rakentamani kivilinna, joka tuli tehtyä nukketalomittakaavaan eli noin 1:12 huonekorkeudella ja linnanmalliseksi rakennettuna. Mitoiltaan tämä pikkuinen tämä linna ei tietenkään ole oikeaa linnaa vastaava sillä sellaiset tuskin mahtuisivat edes nukketalomittakaavassa kenenkään koteihin.
Malahiden linna, Dublin, Irlanti
Kivilinna, nukketalomittakaavaan      

Kivilinnan rakennusprojektia pääsee seuraamaan vanhoista teksteistäni täältä: Kivilinnaprojekti

Seuraavaksi varmaan täytyy siirtyä takaisin nukketaloprojekteihin, sillä yhden olen jo luvannut elokuun alussa pidettäville elomessuille palkinnoksi ja talot ovat vielä pahasti keskentekoisia.

Ei kommentteja: