Translate

maanantai 1. heinäkuuta 2013

Sähkötyöt

Tähän taloon valitsin virtalähteeksi paristokotelon pienestä jouluvalokoristesarjasta. Paristokotelossa on vain kaksi AA sormiparistoa ja käyttöjännite näin ollen vain 3V. Näin ajattelin helpottaa omaa työtäni, kun tarkoitus on liittää mukaan takka ja keittiösetti, joiden vilkkuvan tulen paristojännite näyttää olevan myös 3V.

Led-valosarjojen paristokoteloita

Kaikissa näissä led-valosarjojen paristokoteloissa on ledejä suojaava sarjavastus ja kytkin, jolla valosarjan saa päälle. Käytännössä olen huomannut, että paristokotelon sarjavastus on yleensä sellaisenaan riittävä suoja koko nukketalon valaistukselle, vaikka valopisteitä olisi vähemmän kuin alkuperäisessä sarjassa, Valosarjoista, joissa on 10 tai 20 lediä voi huoletta jättää muutaman ledin käyttämättä, jos talo ei niin montaa valopistettä tarvitse.

Aiemmin olin jo porannut talon hirsiin valaisinten johtoja varten reiät. Kytkemistyön aloitin jatkamalla kunkin valaisimen johtoja siten, että ne ovat riittävän pitkiä vietäväksi talon taakse, jossa teen varsinaiset kytkennät.
Hellan ja pönttöuunin johdot kiinnitin suoraa paristokotelon napoihin. Johdotus on tarkoitus kuljettaa kattorakenteen hirsiä pitkin siten, että lopullinen johdotus jää joko lattian alle tai hirsien takapinnoille siten, että johdot eivät juurikaan jää näkyviin kun taloa katsotaan edestäpäin.
Johdotus alkaa hahmottua

Johtojen jatkamiseksi olen nykyisin aina katkaissut johtimet hieman erimittaisiksi, jotta ei synny mitään vahinko-oikosulkuja liitosten kohdalle. Johdot kiinnitän toisiinsa juottamalla. Toinen tapa on kiertää johdot yhteen. Tällaisista kierreliitoksista on sitten vain tehtävä riittävän tiukat, etteivät johdot myöhemmin irtoa toisistaan. Juottaminen on selvästi varmempi menetelmä.

Johtimien jatkamisen jälkeen aloin kuljettaa valaisinjohtimia talon taakse, jossa ne lopullisesti liitetään toisiinsa. Johtojen kiinnitykseen käytin kuumaliimaa ja jopa pieniä nauloja, joilla naulasin parijohtimen suoraa hirteen kiinni. Tällaisissa parijohtimissa ei ole oikosulun vaaraa kunhan naula on riittävän pieni, ettei se puhkaise eristystä. Johtimet olen leikannut tietokonelattakaapelista, mutta tällaisia ohuita parijohtimia saa myös pienoismalli- ja nukkekotikaupoista. Paristokotelon sijoitin talon kylkeen naamioituna ilmalämpöpumpuksi, joita näissä mökeissä nykyisin alkaa myös olla kiitettävän paljon.

Talon takana aloin kytkeä johtoja yhteen juottamalla niitä yksi valaisin kerrallaan kiinni virtalähteestä tuleviin johtoihin. Ehkä vielä helpompi tapa olisi varata kytkentään yksi sähkömiesten käyttämä sokeripala, johon liitetään paristo kotelosta tulevat jännitejohdot ja valaisin kerrallaan. Tällöin voi vielä valaisin kerrallaan kokeilla, että se varmasti palaa ennenkuin ruuvaa johdot paikoilleen. Näissä ledeissä kun se napaisuus on tärkeä, lamppu syttyy vain kun plus ja miinusjohdin ovat oikeilla paikoillaan. Jos lamppu ei syty johtimet vain vaihdetaan keskenään. Minä halusin piilottaa koko liitostyön talon ylimmän hirren päälle ja käytin juotosliitoksia, jotka mahtuvat sinne piiloon.

Kaikki valot palavat

Kaikki ei kuitenkaan käynyt kuin Strömsössä. Riemastus oli hieman ennenaikainen, sillä koko talon valot vilkkuivat nyt hellan ja uunin valojen tahdissa. Tilanne on kuin maalla ennen muinoin. Naapurin käynnistäessä lypsykoneen alkoivat tuvan valot vilkkua.
Kun hellan ja uunin ottaa tästäkytkennästä irti palavat valot ihan kauniisti.
Pientä korjattavaa jäi, siitä sitten seuraavaksi. Onneksi tiedän mistä se johtuu, joten osaan kertoa muillekin, kunhan asia on korjattu.


Ei kommentteja: