Translate

torstai 9. toukokuuta 2013

Ovet ja saranat

Tähän taloon tulee avattavia ovia 2 kpl, toinen sisäänkäyntiin ja toinen parvekkeelle, Sisäseiniin tehdään vain oviaukot, joihin voi myöhemmin halutessaan myös lisätä ovet.

Ovet valmiina kehyksissään

Tein ovet näistä Bilteman sytykkeistä, joita tarvittiin neljä rimaa oven leveydeksi. Rimat on liimattu kyljistään yhteen ja takapuolella on vielä kymmenen vaakasuuntaan liimattua rimaa, joilla ovi varmasti pysyy kasassa. Ylimääräisillä rimanpätkillä ovi helppo koristella peilioveksi.
Kokosin kehyksen valmiin oven ympärille siten, että ovi on sen verran väljästi aukossaan, että mahtuu myös aukeamaan. Oven yläreunan sahasin jiiriin, jolloin siitä tulee tukevampi kuin suoraan kulmaan leikatusta liitoksesta. Kynnyslauta sen sijaan on suora. Sahasin kehyksen lopullisiin mittoinsa vasta, kun liimaukset olivat kuivuneet.

Lopullisiin mittoihin sahattu oven kehysOven saranoinnin toteutin ohuilla pitkillä nauloilla, jotka voi lopullisen kokoonpanon yhteydessä liimata kiinni kehyksiin. Samalla alimmaisen sarananaulan ja oven väliin kannattaa laittaa ohut prikka, jolloin ovi ei ala hangata kynnykseen. Jos kehys ei ole tehty riittävän väljäksi, joutuu ovea hiomaan, jotta sen saa kunnolla kääntymään oviaukossa. Itse en kiinnitä näitä vielä lopullisesti toisiinsa sillä aion vielä maalata ovet ja kehykset irrallaan toisistaan ennen lopullista kiinnittämistä taloon.


2 kommenttia:

Piikko kirjoitti...

Kiitos jälleen hyvästä ohjeesta.

Jorma kirjoitti...

Kiitos kiitoksista. TArkoitukseni on näillä sivuilla jakaa omia harjoituksiani muille tiedoksi. Hyvä jos niistä on hyötyä.