Translate

perjantai 30. tammikuuta 2015

Hellasarjan ensimmäinen osa valmistuu uhkaavasti

Yllättävän paljon tällaisten pikkuhellojen valmistamiseen tuhrautuu aikaa. Olin jo valmiiksi päättänyt tehdä ne hankalammat pienikokoiset M 1:18 hellat alta pois sillä tiesin jo valmiiksi, että niihin kuluu aikaa.
Pikkuhelloja odottamassa loppuviimeistelyä

Nyt ensimmäiset hellat ovat jo lähes valmiiita ja pääsen päätoimisesti keskittymään näihin suurempikokoisiin, joitaa syntyy hieman nopeammin kuin pikkuhelloja. Tosin niissä olen varannut kumpaankin tulipesään erilliset kynttilät ja jokaiseen hellaan joutuu työstämään kaksi uunia.

 Sininen polystyreeni toimii pienikoisissa tulisijoissa valkoista paremmin

Pienet hellat olin tehnyt sinisestä polystyreenista lähin siksi että sitä oli minulla pieniä paloja vielä jäljelle. Sininen läpaisee sen verran huonommin valoa ettei pienikokoisesta hellasta vuoda valo läpi hellan rungosta.

M12 helloihin uskalsi työstää kunnon tulipesät

Suuremmassa hellassa materiaalivahvuus on sen verran suurempi ettei tuikkiva valo pääse häiritsemään. Prototyyppihellojen rakentaminen auttoi sijoittamaan kytkimet järkevämmin hellan taakse. Samoin uskalsin työstää helloihin kunnollisen tulipesän niin, että valo myös näkyy lasisen uuninluukun läpi.
 Hellaosat alkavat valmistua

Suuremman uunin hellaosat alkoivat valmistua hyvää vauhtia ja tei jo valmiiksi lisää sekä hellan että uunin runkoon tarvittavia komponentteja riittävästi tätä pientä sarjaa varten.

Tulevien uunien osat odottavat kokoonpanoa

Pieni takaisku tuli kun ensimmäistä kokonaista tulisijaa piti ryhtyä kasaamaan. Olin käyttänyt viimeisetkin 8mm:n MDF levyn palaseni tähän prototyypin runkorakenteeseen. Tiesin jo valmiiksi että Hämeenlinnan rautakaupoissa ei myydä 8mm:n MDF levyä. Herttoniemen Starkille ei ihan tämän vuoksi kannata ajella. Keksin yhtäkkiä että MDF levyä käytetään kattopaneeleissa joita sitten äkkiä löytyi myös takäläisistä rautakaupoista, joten projekti voi jatkua.

Mdf-levyratkaisua pohdiskellessani maalailin sitten rauhassa hellan tukirautoja valmiiksi, sillä kaikki tällaiset työt on hyvä tehdä ennakkoon valmiiksi, jotta kokoonpano sujuu mahdollisimman joutuisasti.
Kahvinkeittimen kapseli ona mainio maalinsekoitusastia

Samalla huomasi että naapurilta saamani kahvinkeittimen kapseli ovat todella hyviä maaliastioita tällaisissa pikkumaalaustoissä. Niissä voi myös sekoittaa värejä valmiiksi esimerkiksi jotakin pikkuhuonekalua varten


2 kommenttia:

Raija Maula kirjoitti...

Kaikki hellat ovat hienoja!
Kokeiles laittaa se tuikkiva kynttilä sellaiseen asentoon, että sen voi kytkeä palamaan ottamatta koko hellakompleksia pois paikaltaan. Esimerkiksi ylösalaisin tai kyljelleen, jolloin se pieni kytkin jäisi näkyviin joko hellan sivulle tai päälle...
Minulla on Sinun tekemäsi hella-leivinuuni ja ongelmaksi tuli sen kynttilän kytkeminen palamaan...ensin tein reiän boxin takaseinään ja sinne tikun, jolla sain kynttilään "tulen", mutta vieläkin se oli hankalassa paikassa. Ratkaisin "ongelman" poistamalla koko kynttilän ja laitoin tilalle led-valosarjasta yhden ledin... http://hvamaura511.blogspot.fi/search/label/P%C3%A4iv%C3%A4koti

Jorma kirjoitti...

Kiitos Raija vinkista. OLen miettinyt samaa ongelmaa. JOssain vaiheessanäitä painonappikynttilöitä ei ollut täällä lainkaan saatavilla ja liukukytkin on vielä hannkalampi. Painonappikytkimellä valokytkeytymisen voi toteutaa sillä että laittaa kytkimen kohdalle pienen napin jotavasten helaa pikkuisen painamalla valot kytkeytyvät. Tästä syystä näissä uusissa uuneissa kytkimet on takana, ei alla.
En kuitenkaan haluaisi laittaa sitä rumaa kynttilänpohjaa näkyville.
Näin se vaan on että vain tekemällä ja hyvien vinkkien avulla oppii,