Translate

perjantai 6. toukokuuta 2016

Se on siinä - Järjestysnumeroltaan 66. taloni tuli valmiiksi

Tulihan tämäkin talo valmiiksi vaikka olin päättänyt kokeilla kovin työlästä limilaudoitusopinnoitusta talon seinissä. Aikaa kului eniten siihen, että jokainen lauta piti yksinkappalein liimata 3mm:n kovalevystä tehtyihin seinälevyihin.
Lopuksi päätin vielä hieman hienostella liimaamalla ikkunoiden yläpuolelle pienet tippalaudat, jotka huomasin alkuperäisestä valokuvasta.
Talo on rakennettu umpinaiseksi, mutta huonesijoittelun vuoksi oli seinät tehtävä avattaviksi. Saranointi on aina melkoisen vaativaa tällaisissa projekteissa, sillä sarnoista ei voi tehdä liian näyttäviä. Tässä tapauksessa kuisti talon edessä aiheutti vielä lisäongelmia saranointiin, sillä kuisti oli sarananurkan kohdalla eikä seinä aukea kuin 90 astetta. Lisäksi portaikon tulin laittaneeksi aivan liian aikaisin paikoilleen se hankaloitti kiinnitystä.
Yläkerran sokkeloisesta rakenteesta jätin etummaiset väliseinät kokonaan pois, jotta myös yläkertaa pääsee kalustamaan kunnolla. Seinät on kuitenkin tehtyinä, jos talo joskus halutaan varustaa alkuperäisen kaltaiseksi. Perusvalaistuksen lisäksi taloon tuli myös hieman lisää valaisimia. Yläkerran väliseinät varjostivat portaikon niin pimeäksi, että päätin sijoittaa sinne yhden valon.
Samoin eteisaulaan rakennettu vessa olisi ilman lisävaloa jäänyt pimeäksi. Lisäsin sinne seinään peilin ja sen yläpuolelle pienen pallovalaisimen.
Edellisten lisäksi myös kuistille tuli kattovalo antaamaan lisävaloa kuistille. Kuisti sai valokseen harjakaiskuohuviinipullon korkin. Kaikki erillisvalaimet on toteutettu yksittäisillä ledeillä.
Valaisimien lisäksi taloon tuli kaksi pönttöuunia lämmittämään alakerran huoneita. Talon alkuperäisistä uuneista ei ollut tietoja joten pönttöuunit sopivat hyvin vanhan puulämmitteisen talon lämmityslaitteiksi.
Yläkertaan suunnittelin pienen puulämmitteisen kamiinan, jossa vilkkuu tuli sisällä pönttöuunien tavoin.
Kaikki nämä erilliset valo ja tulen lähteet toimivat noin 3V:n jännitteellä ja niitä varten oli muuntajan yhteyteen jo varattu kytkentäpaikka, johon oli alennettu jännitettä 1kohmin suojavastuksilla. Omat kytkentäruuvit vilkkuville ja kiinteille valoille. Sinne voi valoja lisätä vielä myöhemminkin, jos tuntuu tarpeelliselta.
Kytkennän jälkeen vain kansi kiinni ja talo on valmis. Pohjalevy on kiinni ruuveilla, joten sinne pääsee vielä myöhemmin lisäämään valolähteitä. Tarvikkeita taloon kului melkoisesti. Runkorimoitukseen meni noin 18m 15x15mm:n höylättyä mäntyrimaa. Bambumattoa noin 2,5 m2 ja 3mm:n kovalevyä melkein saman verran. Bilteman sytykelastuja meni lähes säkillinen. Liimaa ja maalia kului kumpaakin noin 1l.
Talo on nyt sitten valmis ja sai nimekseen "VILLA KOIVUNIEMI". Nyt mennään tass kohti uusia haasteita. Muutama uuni ja sitten seuraavan talon kimppuun.

4 kommenttia:

Armiida kirjoitti...

Aivan upea talo.

Eija kirjoitti...

No niin, hieno tästä tuli.mkiva kun laitat näitä vaihekuvauksia.

Jorma kirjoitti...

Kiitos, kiitoksista. Ajatuksena tässä blogissani on, että jos joku erehtyy yhtä hankalaan projektiin, voi saada edes vähän vinkkejä.

Taika Taiga kirjoitti...

jonain päivänä palaan näihin postauksiisi, kun oma taloni alkaa nousta, kiitoksia jo etukäteen, nämä ovat arvokasta tietoa <3