Translate

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Lautaseinät syntyvät tuskallisen hitaasti

Tässä talossa valitsin seinämateriaaliksi 3mm:n kovalevyn, joka pinnoitetaan noin 8mm:n levyisiksi leikatuilla bambusäleillä. Edellisen vastaavan talon (no 62) olin pinnoittanut halkaistuilla bilteman sytykelastuilla. Ohuita sytykerimoja ei enää ollut saatavilla, joten valitsin tämän materiaalin.
Jo aiemmin tekemäni koeseinä osoitti, että tällä pinnoitteella syntyy melko aidon näköistä lautaseinää. Ny kun ovet ja ikkunat oli tehty uskalsin lähteä sahaamaan aukkoja ennalta sahaamiini seinälevyihin.
Piirsin kaikkiin levyihin aukkojen paikat ennalta tehtyjen ikkunoiden avulla. Ikkuna-aukkojen kulmiin tein 10mm:n reiät, jotta sahan pääsee kääntämään ikkuna-aukon nurkissa.
Aukot sahasin levyreunan läpi vannesahalla, jonka terä mahtuu hyvin kääntymään poratuissa reijissä. Levyn reunaan jää avoin sahausviilto, jonka ulkoseinässä peittää laudoitus ja sisäpuolelta sen voi kitata ja maalata tai peittää tapetillä. Kuviosahalla olisi voinut sahata reiästä reikään, mutta tällaisten pienten levykappaleiden pitäminen käsikuviosahan alla on jo hieman varallista.
Ennen levyjen pinnoitusta kannattaa ovia ja ikkunoita sovittaa paikoilleen, jotta voi vielä varmistua aukkojen suuruudesta.
Sitten vain liimaamaan lautoja yksi kerrallaan seiniin, joita tuntuu olevan tuskallisen paljon, sillä laudat ehtivät jo meneen kertaan loppua ennenkuin kaikki seinät on pinnoitettu.
Jokaisen laudoitusvaiheen jälkeen laitoin liimaukset kuivumaan puristukseen suorien levykappaleiden väliin, jotta liima ei kuivuessaan vedä seinäkappaletta kieroksi. Tässä vaiheessa kaikki seinäkappaleet ovat vielä irrallisina, sillä vain osa seinistä on kiinteitä ja osa saranoidaan. Nyt tehdään vain sovitus paikoilleen ja seinät jäävät odottelemaan jatkokäsittelyä.

2 kommenttia:

Paivinblogi kirjoitti...

Nämä sinun ohjeet ovat todella hyviä ja tarpeellisia varsinkin aloittelijoille, mutta miksei myös pitempään harrastaneille.

Jorma kirjoitti...

Kiitos Päivi, kommenttisi kannustaa jatkamaan tätä blogia. Olen saanut vinkkejä muilta harrastajilta ja miksi en sitten jakaisi omia kokemuksiani muille tiedoksi. Ei ainakaan tarvitse kaikkien tehdä ihan samoja kupruja.