Translate

torstai 17. joulukuuta 2015

Yksittäisten ledien liittäminen 12V:n nukkekotivaloihin, talo 62

Tässä talossa olin tehnyt taloon perusvalaistuksen jo rungon kokoamisvaiheessa. Valot toteutin led teipillä, joka saa virtansa sarjan mukana tulleesta muuntajasta, jonka jännite on 12V. Muuntaja on yhdysrakenteinen verkkopistokkeen kanssa, joten kaikki muuntajalta tulevat jännitteet ovat turvallisia ja sähkötöitä voi turvallisesti ja luvallisesti tehdä itse.
Noin metrin mittainen teipin pätkä riittää antamaan tasaisen yleisvalaistuksen talon kaikkiin tiloihin, joten tämäkin olisi ehkä sellaisenaan riittänyt.
Kuistille halusin kuitenkin lisätä erillisen valaisimen, jonka olin napsaissut jostakin jouluvalosarjasta. Samalla huomasin että taloon tulee muitakin paristojännitteellä toimivia ledejä, sillä kaikissa puulämmitteisissä uuneissa vilkkuu led tuli, joka myös tarvitsee virtaa. Olen tehnyt paljon itsenäisesti paristoilla toimivia tulisijoja, mutta tehtyäni saunaan kiukaan, joka oli sen verran pieni, että ledkynttilän paristokotelo ei mahtunut enää mukaan rakenteeseen, päätin yhdistää kaikki tulisijat olemassa olevaan virtalähteeseen.
Kiuasta varten purin yhden kynttilän ja otin sieltä sen vilkkuvan ledin irti ja sijoitin polystyreenipalasta tekemääni kiukaaseen.
Keittiön hellassa ja makuuhuoneen pönttöuunissa jätin paristokotelot paikoilleen ja juotin virtajohtimet suoraa paristokotelon sisällä olebviin nastoihin. Paristokoteloissa ledin plus johdin on aina kytketty kotelon reunanastaan ja miinusnapa on keskellä. Nyt minulla oli neljä uuttä johtimilla varustettua valolähdettä, jotka kaikki toimivat noin 3V:n jännitteellä. Nämä piti saada sihhen 12V:n virtalähteeseen. Jos ledit kytkee tällaisenaan näin suureen jännitteeseen, ne yleensä vain välähtävät ja menevät samantien rikki. Erilaiset taulukot suosittelevat ledeille 12V: jännitteeseen kytkettäessä 820 ohmin suojavastusta. Päätin tehdä vielä hieman turvallisemmin ja hankin 1000 ohmin vastuksia tällaisiin tarkoituksiin.
Yleensä olen tehnyt sähköistettyihin taloihin kaksinkertaisen takaseinän, jonka välissä voi helposti kuljetella johtimia kytkentäpisteeseen. Tässä talossa kaikilla seinillä on ikkunat, joten piti keksiä jotain muuta. Tukirimojen päälle tehty lautalattia jätti talon alle sopivasti tilaa johdotuksia varten, joten tein kaikki kytkennät talon alla.
Led teipin kytkentä oli jo tehty talon alle sijoitetussa sokeripalassa, josta oli helppo viedä muuntajan 12V uuteen sokeripalaan, jonne syntyi suojavastusten avulla kytkentäpiste 3V:n yksittäisiä ledejä varten. Kytkin toiseen suojavastukseen kaikki vilkkuvat valolähteet = tulisijat ja toiseen villkumattoman kuistin valaisimen. Erillinen kytkentäpaikka on tarpeen jotteivat vilkkuvat ledit ala vaikuttaa myös valaisimiin. Myöhemmin näitä yksittäisiä valoja voi vielä liittää muutaman lisää jos se tuntuu tarpeelliselta.
Koko kytkentä on oheisen kuvan kaltainen . Pienenä optiona tässä talossa voi leivinuunin kytkeä erikseen päälle omalla kytkimellään, sillä jätin kynttilän alkuperäisen paristokotelon paikoilleen ja hellan taakse jäi uunin valokytkin näkyville. Vastaavalla tavalla voi kokeilla yksittäisten ledien lisäämistä valmiisiin nukketalovalaistussarjoihin, jotka on tehty hehkulamppukäyttöä varten. !000 ohmin suojavastus on turvallinen suojaamaan nukketalomuuntajan sulakkeita että lediä joka tällaiseen kytketään mukaan.

1 kommentti:

Eija kirjoitti...

Voi jestas - kiitos - olen miettinyt että josko ryhtyisin.. Hankin sitten Ikeasta erilaisia setteja kolmea laatua ja koitan niillä ensin. Hyvää joulua ja kiitos monista vinkeistä ja ohjeistasi tässä vuoden varrella.